Τα σχόλια στις αναρτήσεις δίνουν κουράγιο στους δασκάλους και στους μαθητές να συνεχίζουν το δημιουργικό τους έργο. Γράψτε και τη δική σας γνώμη πατώντας στο σύνδεσμο των σχολίων, στο τέλος κάθε άρθρου.

Σελίδες

9/2/12

Τα παιχνίδια της αυλής

     Το ποίημα "Η Βαβυλωνία" από το Τετράδιο Εργασιών της Γλώσσας μας, έδωσε την αφορμή στα παιδιά του Δ2 να βρουν πληροφορίες για διάφορα παιχνίδια που αναφέρονται σ' αυτό. (Άλλα τα γνωρίζαμε και άλλα όχι).


Η μακριά γαϊδούρα
     Η μακριά γαϊδούρα είναι ένα παιχνίδι από τα πιο γνωστά. Η φήμη της είναι μεγάλη και παιζόταν παλιότερα. Η μακριά γαϊδούρα παίζεται εύκολα. Ένα παιδί σκύβει και ένα άλλο πηδάει από πάνω του. Το παιδί που περνάει μετά σκύβει μπροστά από το προηγούμενο και το παιχνίδι συνεχίζεται μ' αυτό τον τρόπο.

Πάρης Σιγανάκης

Το ρολόι
     Το ρολόι είναι ένα παιχνίδι που παίζεται από πολλά άτομα. Ένα παιδί μπαίνει στη μέση κρατώντας ένα σκοινί. Το σκοινί αυτό το γυρίζει γύρω - γύρω. Όταν ένα παιδί το πατήσει χάνει και βγαίνει από το παιχνίδι. Όλη αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι να μείνει ένα άτομο.
Ραφαέλα Γιαννακάκη - Αφροδίτη Καββαδάτου

Το μπιζ

     Το μπιζ είναι παίζεται με πολλά παιδιά. Κάθεται ένας στη μέση, που τον λένε μάνα και δεν πρέπει να δει ποιος τον ακούμπησε. Το ένα χέρι πρέπει να είναι πίσω. Ένα παιδί με το δάχτυλό του ακουμπάει την παλάμη της μάνας. Αμέσως τα παιδιά αρχίζουν να στριφογυρνούν γύρω από τη μάνα και λένε μπιζζζζζζ...... Η μάνα λέει ένα όνομα κι αν βρει το παιδί που την ακούμπησε γίνεται αυτό μάνα, αν δεν το βρει συνεχίζεται το παιχνίδι με την ίδια μάνα.
Γιώργος Τζωρμπατζάκης

Η τυφλόμυγα
     Η τυφλόμυγα παίζεται με πάρα πολλά παιδιά. Ένα απ' αυτά θα κάνει την τυφλόμυγα. Μετά του δένουν τα μάτια με ένα μαντίλι και το παιχνίδι αρχίζει. Το παιδί που κάνει την τυφλόμυγα προσπαθεί να πιάσει τα άλλα παιδιά, όμως για να το διευκολύνουν φωνάζουν. Όταν πιάσει ένα παιδί προσπαθεί να το αναγνωρίσει. Έτσι παίζεται η τυφλόμυγα.
Πόπη Αναστασάκη - Γιάννης Μαζοκοπάκης

Η σβούρα
     Η σβούρα παίζεται από 2-3 άτομα. Σχεδιάζουμε ένα μεγάλο κύκλο και γύρω από το κέντρο του βάζουμε όσες σβούρες χωράει. Ύστερα καθόμαστε έξω από τον κύκλο και κρατώντας μια σβούρα στο χέρι μας προσπαθούμε να τη χτυπήσουμε στο κέντρο του κύκλου και να διώξουμε όλες τις σβούρες έξω από τον κύκλο.
Σταύρος Μαυράκης

Η κρεμάλα
     Η κρεμάλα είναι το γνωστό παιχνίδι που παίζεται από μικρούς και μεγάλους. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να βρούμε μια λέξη. Λέμε γράμματα της αλφαβήτας για να βρούμε τη λέξη. Μπορούμε να κάνουμε μέχρι εφτά λάθη, αλλιώς χάνουμε. Βέβαια, για βοήθεια πρέπει να γράψουμε το πρώτο και το τελευταίο γράμμα της λέξης.
Ειρήνη Τζουλιαδάκη

Η Μπερλίνα
     Το παιχνίδι παίζεται με τέσσερις (ή περισσότερους) παίχτες. Τα παιδιά "λαχνίζουν" για να δουν ποιο θα είναι "Μπερλίνα" και ποιο "Αγγελιοφόρος". Η Μπερλίνα κάθεται στο κέντρο και τα υπόλοιπα παιδιά σχηματίζουν ένα κύκλο γύρω της. Ο αγγελιοφόρος πηγαίνει σε κάθε παιδί, το οποίο του λέει κρυφά, στο αυτί, κάτι για την Μπερλίνα. Κάτι καλό ή κάτι κακό.
     Αφού ακούσει όλα τα παιδιά στον κύκλο, ο αγγελιοφόρος  πηγαίνει και στέκεται μπροστά στην Μπερλίνα και της λέει:
- 'Έρχομαι από την αγορά κι έμαθα πολλά, καλά και κακά για σένα.
- Τι έμαθες; ρωτάει η Μπερλίνα.
Ο αγγελιοφόρος λέει δυνατά στην Μπερλίνα τα μυστικά που άκουσε από τα άλλα παιδιά, χωρίς να αποκαλύψει ποιος είπε τι. Η Μπερλίνα πρέπει να βρει ποιος είπε αυτά που άκουσε. Αν δεν αντιστοιχίσει κανένα μυστικό με αυτόν που το είπε, ξανακάνει την Μπερλίνα. Ο πρώτος που θα βρει παίρνει τη θέση της Μπερλίνας.
Αλεξάνδρα Παπαδάκη - Βασίλης Ζαχαριουδάκης

1 Σχόλια. Πάτησε εδώ για να γράψεις τη γνώμη σου:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο παιδιά βρήκατε πολύ ωραία παιχνίδια!Κάποια τα ξέραμε όπως είπατε και κάποια άλλα όχι!Μπράβο καλή δουλειά!


Ερμιόνη Παπανικολάου

Δημοσίευση σχολίου

Θα μας ευχαριστούσε αν βλέπαμε ποιος σχολιάζει τα άρθρα μας.
Οι μαθητές του 52ου Δημοτικού Σχολείου

(Αν δεν έχετε κάποιο λογαριασμό επιλέξτε Ανώνυμος. Για να φανεί το όνομά σας θα πρέπει να το γράψετε στο σχόλιο)