Τα σχόλια στις αναρτήσεις δίνουν κουράγιο στους δασκάλους και στους μαθητές να συνεχίζουν το δημιουργικό τους έργο. Γράψτε και τη δική σας γνώμη πατώντας στο σύνδεσμο των σχολίων, στο τέλος κάθε άρθρου.

Σελίδες

27/10/16

Τα χωριά της Κρήτης την περίοδο της Κατοχής

     Σ' ένα χωριό, τα Σταυράκια, την περίοδο της Κατοχής υπήρχε πολλή πείνα στα σπίτια και πολλοί άνθρωποι έμεναν έξω, όπως η προγιαγιά της Μαρίνας. Ο πατέρας της έψαχνε μέρος να μείνουν. Επίσης γέννησε κι ένα κοριτσάκι που πέθανε από την πείνα. Τελικά εγκαταστάθηκαν σ' ένα άλλο χωριό κι εκεί γεννήθηκε ο παππούς της.
     Στον Πρινιά, οι άνθρωποι έκαψαν μια αποθήκη με όπλα και οι Γερμανοί για αντίποινα μάζεψαν όσους άνδρες βρήκαν τους εκτέλεσαν στην πλατεία του χωριού. Ο παππούς του Ηλία, ο Κωστάκης, κρύφτηκε στα βουνά για να μην τον βρούνε.
     Στη Μεγάλη Βρύση έπεσε μια οβίδα και καταστράφηκαν πολλά σπίτια, σαν της προγιαγιάς του Αλέξανδρου. Έψαχναν για σπίτι και τελικά εγκαταστάθηκαν στη Νίβρυτο.
    Σ' ένα άλλο χωριό, ο προπάππους του Γιάννη πολέμησε με τους Γερμανούς. Καθώς έτρεχε να τους ξεφύγει τον πρόλαβαν και τον πυροβόλησαν στη γάμπα. Μετά από μερικές μέρες πέθανε.
     Στις Ασίτες, ένας Γερμανός στρατηγός αγαπούσε μια κοπέλα και θέλησε να την παντρευτεί. Η οικογένεια όμως της κοπέλας δεν ήθελε να τη δώσει και ο Γερμανός ήθελε να κάψει το χωριό. Μόλις το μάθανε οι κάτοικοι κρύφτηκαν σε ένα σπήλαιο και μόλις μύρισαν τον καπνό βγήκαν από μια έξοδο στο διπλανό χωριό.
     Παρόλο που έγιναν τόσες σφαγές, η Κρήτη ήταν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των Γερμανών, που δεν τους επέτρεψε να κερδίσουν τη μάχη στη Ρωσία. Πρέπει λοιπόν να σεβόμαστε τους προγόνους μας γι' αυτό το λόγο.
Οι μαθητές του ΣΤ1
Ηλίας Κοτούπας
Αλέξανδρος Παπαγιαννάκης
Γιάννης Τσακαλάκης
Μαρίνα Βενιανάκη
Μαριάννα Αγιομυργιαννάκη
Τόνια Μπεάκη

0 Σχόλια. Πάτησε εδώ για να γράψεις τη γνώμη σου:

Δημοσίευση σχολίου

Θα μας ευχαριστούσε αν βλέπαμε ποιος σχολιάζει τα άρθρα μας.
Οι μαθητές του 52ου Δημοτικού Σχολείου

(Αν δεν έχετε κάποιο λογαριασμό επιλέξτε Ανώνυμος. Για να φανεί το όνομά σας θα πρέπει να το γράψετε στο σχόλιο)