Τα σχόλια στις αναρτήσεις δίνουν κουράγιο στους δασκάλους και στους μαθητές να συνεχίζουν το δημιουργικό τους έργο. Γράψτε και τη δική σας γνώμη πατώντας στο σύνδεσμο των σχολίων, στο τέλος κάθε άρθρου.

Σελίδες

4/1/12

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2012- Λαϊκά Παραμύθια

Για την ολοκληρωμένη παρουσίαση του ημερολογίου(και των 28 μαθητών) με τα λαϊκά παραμύθια, πατήστε εδώ. Δείτε εδώ το Ημερολόγιο που δημιούργησαν τα παιδιά του Ολοήμερου(12μηνο), το οποίο αποτελείται από δύο τμήματα:1) Α΄- Β΄ τάξη(19 μαθητές), 2) Γ΄-Δ΄- Ε΄-ΣΤ΄(9 μαθητές).
Διαλέξαμε γι' αυτό το σκοπό 12 λαϊκά παραμύθια, τα οποία άκουσαν τα παιδιά από cd ή από τη δασκάλα του Ολοήμερου - Μαρία Ζερβάκη- και στη συνέχεια ζωγράφισαν ό,τι τους έκανε εντύπωση. Πολλοί μαθητές έκαναν ζωγραφιές από περισσότερα του ενός παραμύθια. Στο τέλος επιλέξαμε μία χαρακτηριστική ζωγραφιά από κάθε παραμύθι και συνθέσαμε το παρόν ημερολόγιο.Κάθε μαθητής, βέβαια, πήρε ημερολόγιο με τη δική του ζωγραφιά. Στις 12 Δεκεμβρίου 2011 οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ζωντανά την αφηγήτρια λαϊκών παραμυθιών, κα Αγνή Στρουμπούλη, την οποία προσκαλέσαμε στο σχολείο μας. Στο τέλος της παράστασης, την καλέσαμε στην τάξη του Ολοήμερου και απάντησε σε πολλές ερωτήσεις των παιδιών σχετικά με τη δουλειά της και τα λαϊκά παραμύθια.Οι μαθητές του Ολοήμερου της χάρισαν με υπερηφάνεια το ημερολόγιό μας. Εκείνη ενθουσιάστηκε και επιβράβευσε τα παιδιά για τη δουλειά τους. Μετά από λίγες ημέρες μας πρότεινε να το παρουσιάσουμε στην εκπομπή που κάνει στο Ραδιόφωνο της ΕΡΑ 2, "Το Λαμπιόνι".Έτσι, στις 31 Δεκεμβρίου του 2011 η δασκάλα του Ολοήμερου είχε την τιμή να μιλήσει στον αέρα για τη δουλειά των μαθητών προσφέροντας ηθική ικανοποίηση στους μαθητές που συμμετείχαν και κίνητρα σε άλλους μελλοντικά. Για τη διοργάνωση της αφήγησης παραμυθιού με την κα Στρουμπούλη ήταν ουσιαστική και πολύτιμη η στήριξη της κας Εύας Λειτουργάκη (Διευθύντριας) και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας και, προσωπικά, της κας Φωτεινής Ελευθερίου, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά. Για ν' ακούσετε τα παραμύθια: "Ο Τσιρτσώνης" και "Ο Φόβος" πατήστε εδώ. Για ν' ακούσετε τα παραμύθια: "Τα όργκανα και τα τούμπανα" , "Το τσικαλάκι" και "Οι 9 αγριόκυκνοι" πατήστε εδώ. Ακούστε εδώ την παρουσίαση του ημερολογίου 2012 στην ΕΡΑ 2. Για να ακούσετε και να δείτε το παραμύθι "Ο Τσιρτσώνης" με κινούμενες εικόνες(animation) πατήστε εδώ.(ΝΕΟ!!!)

3 Σχόλια. Πάτησε εδώ για να γράψεις τη γνώμη σου:

Ανώνυμος είπε...

Στα παιδιά του Ολοήμερου και στη δασκάλα τους ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ για την πρωτοποριακή εργασία τους.
Στο Αναλυτικό Ωρολόγιο Πρόγραμμα Εκπ/σης των μαθητών,στα πλαίσια του Νέου Σχολείου,καθιερώνεται και η "'Ωρα της Λογοτεχνίας",με σκοπό την αξιοποίηση μέρους του διδακτικού χρόνου στη Μελέτη Παραμυθιών.
Το παραμύθι κλείνει μέσα του τόσα δυναμικά στοιχεία,κουβαλά μαζί του τόσο πλούτο ιστορικό,πολιτισμικό,και ψυχικό που κάθε προσπάθεια για μελέτη,έρευνα και ένταξη στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι άξια επαίνου.Εύγε σε όλους σας...
Εύα Λειτουργάκη

Ανώνυμος είπε...

Από ΑΓΝΗ ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΗ:
Από την πρώτη επικοινωνία που είχαμε με τη Μαρία Ζερβάκη,μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση ο ενθουσιασμός και η μαχητικότητά της.Κι αυτό δεν ήταν μόνο στα λόγια.
Ζηλεύω που δεν είμαι ένα από τα παιδιά της τάξης της. Έχει όλο φαεινές ιδέες, που τις προτείνει στα παιδιά, τα εμπνέει και πέφτουνε όλοι μαζί στη δουλειά, στο παιχνίδι ήθελα να πω, φτάνοντας μονομιάς στον πυρήνα της παιδαγωγικής σχέσης.
Δασκάλα, λοιπόν και παιδιά κολυμπήσανε στα λαϊκά παραμύθια με ενδιαφέρον και χαρά.Κι αυτό φαίνεται τόσο καθαρά από το Ημερολόγιό τους για το 2012.
Όταν συναντηθήκαμε, τα παιδιά ήταν έτοιμα να σταθούν σαν κοινό αλλά και σαν συνομιλητές.Ούτε με "μεγαλίστικες" ερωτήσεις,ούτε με παιδαριώδη καμώματα.Ήταν παιδάκια κοινωνικά,που ξέρανε πως να διατυπώσουν τις απορίες τους, που είχαν ετοιμάσει πολύ όμορφες ευχετήριες κάρτες- συναντηθήκαμε κοντά στα Χριστούγεννα- να μου εκφράσουν την αγάπη τους, μ' ένα λόγο, πολύ καλά προσανατολισμένα στο χώρο και στο χρόνο, στα όρια, αλλά και στις επιθυμίες τους.
Έτσι η συνάντηση έγινε εμπειρία κι είμαι ΠΟΛΥ χαρούμενη που γνώρισα τα παιδιά, τη δασκάλα, τη Διευθύντρια του Σχολειού, αλλά και τη μάνα-Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων.
Ας με συγχωρήσουν οι υπόλοιποι δάσκαλοι και οι μαθητές του 52ου Δημοτικού Σχολείου, αλλά αυτά τα λίγα λόγια είναι αντίδραση στο Ημερολόγιο και τις ζωγραφιές των μαθητών της Μαρίας Ζερβάκη.
Αγνή Στρουμπούλη
Αφηγήτρια Παραμυθιών

Unknown είπε...

μπραβο στην Μ Ζερβάκη

Δημοσίευση σχολίου

Θα μας ευχαριστούσε αν βλέπαμε ποιος σχολιάζει τα άρθρα μας.
Οι μαθητές του 52ου Δημοτικού Σχολείου

(Αν δεν έχετε κάποιο λογαριασμό επιλέξτε Ανώνυμος. Για να φανεί το όνομά σας θα πρέπει να το γράψετε στο σχόλιο)