Τα σχόλια στις αναρτήσεις δίνουν κουράγιο στους δασκάλους και στους μαθητές να συνεχίζουν το δημιουργικό τους έργο. Γράψτε και τη δική σας γνώμη πατώντας στο σύνδεσμο των σχολίων, στο τέλος κάθε άρθρου.

Σελίδες

24/3/10

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

     Σε κάθε περιοχή της Ελλάδας οι Έλληνες πέρνανε διαφορετικά το Πάσχα τους!!! Σε κάθε περιοχή επίσης έχουν διαφορετικά έθιμα . Για παράδειγμα τα αερόστατα της Αρκαδίας: Συναντάται μόνο στο
Λεωνίδιο της Αρκαδίας. Την Ανάσταση οι νέοι που έχουν δημιουργήσει μικρά αερόστατα, τα αφήνουν ελεύθερα να υψωθούν δημιουργώντας ένα εντυπωσιακότατο θέαμα στο νυχτερινό ουρανό. Το έθιμο αυτό ισχύει από τα τέλη του 19ου αιώνα.
     Σχεδόν κάθε σπίτι, εβδομάδες πριν ετοιμάζει το δικό του αερόστατο με καλάμι και χαρτί. Για την πυροδότηση τους χρησιμοποιείται η "καλυμμάρα", πανί εμποτισμένο με λάδι και πετρέλαιο. Από κάθε ενορία (από τις 5 της Τσακωνιάς ) αφήνονται περισσότερα από 100 αερόστατα . Φανταστείτε το θέαμα!!!
     Ανάσταση στην Κέρκυρα: Κάθε μεγάλο Σάββατο πρωί, την ώρα που ο ιερέας βγαίνει από το ιερό με την εικόνα της αναστάσεως στολισμένη με λουλούδια, οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα. Οι νοικοκυρές πετούν στους δρόμους μεγάλα πήλινα δοχεία (μπότιδες ) από τα παράθυρα, που πέφτοντας σπάνε σε χίλια κομμάτια και κάνουν μεγάλο θόρυβο . Αυτό το έθιμο συμβολίζει την νίκη του Χριστού απέναντι στην αμαρτία και το θάνατο και βασίζεται σ’ένα στίχο του Ψαλτηρίου: "ποίμανον αυτούς εν ράβδω σιδηρά, ως σκεύη κεραμέως συντρίψων αυτούς". Δηλαδή να τους κυβερνάς όπως ο βοσκός τα πρόβατα αλλά με σιδερένιο ραβδί, κάνε τους κομμάτια όπως τα πήλινη δοχεία.
     Τα Λαζαράκια: Το Σάββατο του Λαζάρου τα παιδιά σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας γυρίζουν από πόρτα σε πόρτα τραγουδώντας κάλαντα που μιλούν για την ανάσταση του Λαζάρου . Κρατούν άβαφα αυγά και μικρά ψωμάκια τα "Λαζαράκια" ή "Λαζαρέλια". Συνήθως περιέχουν ξηρούς καρπούς, κανέλα, σταφίδες και ταχίνι και είναι πλασμένα σαν ανθρωπάκια με μακρύ ρούχο και σαρίκι στο κεφάλι . Τα Λαζαρέλια υπάρχουν και σε ένα έθιμο του Πόντου, μόνο που οι Πόντιοι τα ονομάζουν "κερκέλε" και τα δίνουν μαζί με άσπρα αυγά στα παιδιά που τραγουδούν την Κυριακή των Βαΐων.
     Πάσχα στους Αγίους Δέκα: Οι Άγιοι Δέκα, το χωριό μου δηλαδή, είναι ένα χωριό που βρίσκεται στη Μεσσαρά Κρήτης. Είναι ένα όμορφο, μεγάλο και σπουδαίο χωριό που εκεί κάθε Πάσχα γίνονται ενδιαφέροντα έθιμα . Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, όταν το ρολόι χτυπήσει μεσάνυχτα, όλοι οι κάτοικοι του χωριού μαζεύονται στον ιερό ναό για την ανάσταση του Κυρίου. Τα παιδιά του χωριού μαζεύονται και φτιάχνουν έναν άνθρωπο με παλιά ρούχα που αυτός ο άνθρωπος είναι ο "Ιούδας" !!! Το βράδυ της Ανάστασης κρεμάνε τον Ιούδα από ένα γερό κλαδί δέντρου και όταν ο ιερέας από τα βάθη της εκκλησίας, από τα άγια των αγίων και από τα βάθη των ψυχών λέει το "Χριστός ανέστη εκ νεκρών" τότε αρχίζουν όλα!!! Αστραφτερές λάμψεις ξεπηδούν στον ουρανό και γίνεται εκείνη την στιγμή ένα μαγευτικό θέαμα!!!! Εκείνη ακριβώς την στιγμή καίνε και τον Ιούδα. Οι χριστιανοί φιλιούνται σταυρωτά και από το στόμα όλων βγαίνει η φράση "Χριστός ανέστη", "Αληθώς ανέστη". Μετά στα σπίτια τους όλοι τσουγκρίζουν τα κοκκινοβαμμέννα αυγά και τρώνε την παραδοσιακή σπιτική "μαγειρίτσα".
     Το Πάσχα στο χωριό μου μου αρέσει πάρα πολύ!!!!!! Ελπίζω και εσείς στους δικούς σας τόπους να περνάτε εξίσου και παραπάνω καλά !!!!!!!!  Εύχομαι καλό Πάσχα σε όλους !!!!!
Αγγελική Ματαλιωτάκη

0 Σχόλια. Πάτησε εδώ για να γράψεις τη γνώμη σου:

Δημοσίευση σχολίου

Θα μας ευχαριστούσε αν βλέπαμε ποιος σχολιάζει τα άρθρα μας.
Οι μαθητές του 52ου Δημοτικού Σχολείου

(Αν δεν έχετε κάποιο λογαριασμό επιλέξτε Ανώνυμος. Για να φανεί το όνομά σας θα πρέπει να το γράψετε στο σχόλιο)